Kita perlu mengenali wajah kita untuk memastikan kita sesuai menggunakan sesuatu produk. Jika kita salah menggunakan produk mengikut jenis kulit muka kita. Ia akan menjadikan kulit wajah anda lebih teruk atau anda akan mengalami masalah lain pada wajah anda.

Jadi harini Nadia nak kongsikan jenis wajah dan bagaimana untuk mengatasinya !

Kulit wajah mempunyai 4 jenis iaitubING, KULIT NORMAL, KULIT KOMBINASI dan KULIT BERMINYAK.

KULIT KERING

CIRI-CIRI:

  • Pori kecil.
  • Sedikit atau tiada minyak serta sinar pada permukaan kulit.
  • Garis ekspresi wajah mudah terbentuk kalau kulit kita amat kering, especially kat bahagian mata dan mulut. Kiranya mereka yang bermasalah kulit kering ni akan lebih cepat berkedut. So please aware and beware about this dearies..
  • Kulit menjadi kasar dan mungkin mengelupasa atau merekah.

Kulit kering ni boleh terjadi pada wanita yang tak melindungi kulit dorang daripada unsur di luar rumah seperti terdedah terus kepada pancaran matahari, habuk dan air cond. Bare face saja mereka keluar menghadapi segala unsur-unsur ini. Sepatutnya kulit perlu dilembapkan, pakai sun protector, dan last sekali tutup dan lindunglah kulit wajah anda yang cantik tu dengan foundation atau bedak. Baru lah terlindung sikit kan?

KULIT NORMAL

CIRI-CIRI:

  • Kulit kelihatan sihat dengan tekstur yang licin.
  • Mengandungi keseimbangan minyak dan lembapan.
  • Jarang terdapat kecacatan pada wajah.
  • Dengan penjagaan yang rapi dari awal, garis-garis dan kedutan jarang terbentuk pada kulit sehingga pada peringkat usia yang lanjut.

KULIT KOMBINASI

CIRI-CIRI:

  • Kulit kombinasi ialah kulit yang sihat dengan tekstur yang licin dan berminyak di zon T
  • Sedikit tanda kekeringan di pipi
  •  

KULIT BERMINYAK

CIRI-CIRI:

  • Kulit kelihatan berkilat
  • Muka mula menjadi beminyak atau melekit kurang dari 3 jam selepas mencuci muka.
  • Pori besar dan kasar.
  • Lebih mudah ditumbuhi jerawat.
  • Pori mudah tersumbat.
  • Tak mudah berkedut berbanding dengan jenis kulit kering.
  • Jumlah minyak yang banyak di permukaan kulit membantu lapisan atas kulit mengekalkan air dan melindungi kulit daripada kekeringan punca persekitaran.

Rasai sendiri kehebatan Ensutouch yang sangat hebat !

Sila klik butang whatsapp di bawah ye..