BROMELIN adalah satu jenis enzim BAKTERIA YANG BAGUS yang selau didapati daripada bahagian tengan (empulur) buah nenas (Ananas comosus). Bromelin adalah enzim proteolitik yang selalu dijumpai dalam bahagian dalam batang dan buah nanas. Enzim ini selalu dihasilkan sebagai hasil sampingan daripada pembuatan memproses jus nanas.

.

Mungkin masih ramai kurang tahu akan kehebatan khasiat buah nenas terutama empulurnya yang banyak kandungan bromelin.

.

Enzim Bromelin ini merupakan dalam bentuk cecair dalam keadaan semulajadi. Ia juga dilaporkan berkesan pada suhu sekitar 40 – 60 °C (celcius) dimana pada suhu lebih tinggi ianya mudah berubah kepada bentuk lain. Bagaimana pun difahamkan bahawa suhu optima enzim bromelin sekitar pada 50 – 60 °C sahaja. Dikatakan suhu deaktivasi ± di atas 65 °C. Kajian makmal menunjukkan dimana pH efektif adalah diantara pH4.0 – pH8.0 dengan bacaan optima adalah sekitar pada pH 4.5 – 5.5.

.

Beberapa khasiat dan penggunaan untuk enzim ini adalah

·         Menjadikan kulit wajah lebih cerah

·         Merawat Jeragat dengan lebih cepat

·         Menjadikan kulit lembab dan sekata

·         Lebih hebat berbanding vitamin c dan e

.

Selain itu SIRIM BERHAD jugak menformulisasikan Enzim Bermalin Nanas untuk mencipta ENSUTOUCH yang mampu meresap ke kulit yang paling dalam di mana kolagen dihasilkan. Di bahagian ini, enzim bromelain yang terdapat dalam ENSUTOUCH akan merangsang penghasilan kolagen secara semulajadi dalam kulit, secara tak langsung mengoptimumkan proses perawatan kulit.

Kehebatan enzim ini hanya dimiliki oleh ENSUTOUCH yang memang akan merawat kulit wajah secara semulajadi. Tanpa penglupasan ia mampu memberikan kesan terbaik untuk kulit.

Rasai sendiri kehebatan Ensutouch yang sangat hebat !

Sila klik butang whatsapp di bawah ye..