Jeragat ialah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya. Namun tidak dapat dinafikan bahawa setiap orang pasti akan mengalami masalah jeragat tanpa mengira peringkat usia. Terdapat lebih 3000 masalah kulit yang dapat dikesan oleh pakar dermatologi dan semuanya boleh memberi kesan terhadap penampilan dan keyakinan diri seseorang individu.

Oleh itu, pakar kulit sangat menekankan rutin penjagaan kulit yang dilakukan secara konsisten bagi memastikan kulit anda bebas masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam dan kulit berminyak .

Disamping itu juga pakar kulit mencadangkan pengambilan nutrisi-nutrisi penting untuk kulit seperti vitamin, mineral, dan pelbagai jenis antioksida untuk mengekalkan kulit yang sihat dan tanpa cela.

Salah satu masalah kulit yang paling ditakuti wanita ialah jeragat.

Jeragat bukan sahaja menjadikan wajah anda dipenuhi bintik-bintik hitam malah ianya juga menjadikan tona kulit anda tidak sekata. Sudah pasti bagi mereka yang ada masalah ini kan menjadi murung dan tidak berkeyakinan. Sukar sekali untuk berdepan dengan pasangan, keluarga serta teman-teman kerana tidak kira bagaimana anda cuba menutupnya, jeragat akan sentiasa ada dan ini sangat membebankan.

Oleh itu biar kami terangkan apa itu jeragat dan punca terjadinya jeragat kepada anda. Di samping itu juga kami akan kongsikan cara-cara hilangkan jeragat di wajah anda dalam masa yang singkat !

Jadi apa sebenarnya punca-punca jeragat boleh terjadi?

Setiap dari kita mendapat warna tona kulit yang tersendiri daripada pigmen yang dikenali sebagai melanin. Sejenis sel dipanggil melanocytes yang terdapat dalam lapisan kulit kita yang akan menghasilkan melanin dan ianya dipengaruhi sepenuhnya oleh sinaran ultraviolet (UV) dari cahaya matahari.

Makin banyak kulit kita terdedah kepada sinaran UV, semakin banyak melanocytes menghasilkan melanin. Ini kerana melanin berfungsi untuk melindungi sel kulit kita daripada bahaya sinaran UV agar sel kulit tidak rosak. Namun begitu, apabila sel melanocytes menjadi terlalu aktif, kulit kita yang akan mendapat lebih banyak pigmen melanin menjadikan sel kulit mudah berjeragat.

Jeragat lebih mudah terjadi apabila usia kita meningkat. i disebabkan oleh keupayaan badan kita untuk merawat sel kulit telah berkurang. Di lapisan kulit manusia terdapat kolagen yang membantu merawat tisu dan sel kulit yang rosak atau mati. Namun tahun demi tahun, badan kita yang semakin berusia tidak dapat lagi menghasilkan kolagen untuk merawat kulit di peringkat optimum. Oleh itu, jeragat lebih senang terjadi lebih-lebih lagi bagi mereka yang tidak prihatin terhadap penjagaan kulit masing-masing.

Jadi kajian yang menyeluruh dari SIRIM BERHAD telah menemukan EnsuTouch iaitu skincare yang mampu merawat kulit wajah anda  menggunakan teknologi hijau dalam setiap kajian yang saintis SIRIM BERHAD lakukan. Ujian demi ujian hanya dengan 3D CELL iaitu kulit manusia bagi memastikan ujian yang dilakukan itu berjaya. Ensutouch adalah produk Malaysia yang pertama diuji dengan kajian Teknologi Hijau dan 3D cell.Rasai sendiri kehebatan Ensutouch yang sangat hebat !

Sila klik butang whatsapp di bawah ye..